Genel

Küçük Yaşlarda Makyaj Yapmanın Zararları Var mıdır?

Kız çocukları doğaları gereği makyaj yapmaya hevesli olurlar. Özellikle annelerinde görerek makyaj yapmak isterler ve annelerde kimi zaman dayanamayarak ruj, oje gibi kozmetik ürünlerini kızlarının kullanmasına izin verirler. Ancak ebeveynlerin bu konuda sınırlarını dikkatli çizmeleri gerekir. Küçük yaşta kozmetik ürünlerini kullanmak çocuk için hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuzluklara sebep olabilir.

Piyasada kız çocuklarına yönelik bir çok kozmetik oyuncaklar satılıyor. Makyaj setleri, saç boyama, saç şekillendirme setleri, güzellik setleri vs. Ancak çocukların kafasındaki cinsiyet algısının doğru oturması ve gelecekte bu sebeplerle sorun yaşamamaları için ailelerin bu tür oyuncaklara dikkatle yaklaşması gerekiyor.

Çocuklar 3 yaşından sonra kendi cinsiyetlerinin ve genel olarak cinsiyetin farkına varırlar. Bundan sonraki 1- 1.5 yıllık süreçte hemcinsleriyle özdeşim kurarlar. Yani kız çocukları annelerini örnek alır, erkek çocukları da babalarını örnek alırlar. Bu dönemle birlikte artık çocuklar cinsiyetlerinin farkına varır ve sırada nasıl bir kadın ve nasıl bir erkek olacaklarına karar verdikleri dönem başlar. İşte bu dönemde yani çocuğun 4 yaşından sonraki döneminde, cinsiyetiyle barışık olup olmaması, toplumda kendine nasıl bir yer belirlediği gibi özellikleri şekillenmeye başlar.

Çocuğun ebeveynlerinin olduğu kadar toplumun kuralları da nasıl bir karaktere sahip olacağını belirler. Yani bir kadın ve erkeğin nasıl olması gerektiği kültürlere göre değişiklik gösterir ve çocuklar da bunlara uygun olarak karakterlerini şekillendirirler.

Kadının nesneleştirilmeye çalışıldığı dünyamızda, reklamlar, filmler ve daha pek aracı ile, kadının bir an önce olgunluğa ulaşarak tüketici olması hedefleniyor. Kız çocukları da çevresinde gördüğü, sürekli bakımlı, makyajlı, incecik ve güzel kadınları örnek alarak onlar gibi olması gerektiğini düşünüyor. Bunun sonucunda erkenden olgunluğa ulaşıp makyaj yapmak istiyor, diyetler yapıyor, başkaları tarafından beğenilmek arzusuyla kendini zorluyor, bu durum da doğal olarak hayal kırıklığı ve hatta depresyona sebep olabiliyor.

Bunların haricinde kozmetik kullanımının fiziksel olarak alerji, egzama gibi bir çok zararları vardır. Ayrıca deriden emilen kimyasallar nedeniyle çocuğun hormon dengesinin bozulmasına sebep olurlar. Kozmetik ürünlerde bulunan kurşun, kandaki hemoglobin ile reaksiyona girerek, kansızlık, kusma, zayıflama, öğrenme bozukluğu, böbrek ve beyin hasarı gibi birçok hastalığa sebep olabilir.

Aileler Çocuklarının Kozmetik Ürünleri Kullanmayı İstemesi Konusunda Nasıl Davranmalıdır?

Tüm bu olumsuz sebepler nedeniyle kız çocuklarını kozmetik ürünlerden mümkün olduğunca uzak tutmamız gerekir. Bunun için ebeveynlerin tutumları çok önemlidir. Örneğin çocuğa yasak koymak tam tersi etkiye sebep olabilir. Engellenen her ne ise, çocukta daha çok merak uyandırır ve gözünde daha kıymetli bir hal alır.

Çocuğun makyaj yapmayı istemesinin altında yatan asıl sebebi ailelerin iyi anlamış olmaları gerekir. Çocuklar makyaj yapmayı beğenilme arzusu ve büyüdüğünü ispat etmek için isterler. Bu nedenle çocuğa olduğu gibi her haliyle sevildiğini ve doğal halinin güzel olduğunu ailelerin idrak ettirmesi gerekir.

Çocuğun büyüme arzusunu ailelerin anlaması ve çocuğa bu konuda anlayış göstermesi gerekir. Şöyle ki çocuğun gelişimine ailelerin ayak uydurması gerekir. Yani 10 yaşına gelmiş bir çocuğa hala 3 yaşındaymış gibi davranmak doğru değildir. Zamanı geldiğinde kız çocukları özel günlerde anneleriyle birlikte yaşına uygun olarak doğal bir ruj sürebilirler. Aksi halde tamamen yasaklamak, alışveriş merkezlerinin tuvaletlerinde gizli gizli makyaj yapan kızlar görmemize sebep olur. Hepimiz mutlaka yaşı çok genç olmasına rağmen alışveriş merkezinin tuvaletinde, kendisine hiç de uygun olmayan ağır makyaj yapan bir genç kız görmüşüzdür. Bunun nedeni, aile içerisindeki baskı nedeni ile genç kızın kendini dışa vurumudur. Ailelerin baskıcı tavırları karşısında gizlice ve aşırı makyaj yapmak ileride daha büyük problemlerin habercisi olabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir